"Futbolun 22 adamın topun peşinden koşması olduğunu düşünmenin, kemanın telden ve yaydan, Hamlet'in kağıt ve mürekkepten ibaret olduğunu söylemekten bir farkı yoktur." J. B. Priestley, The Good Companions, 1928

13 Mart 2009 Cuma

kewell & otoimmün hepatit


sporcu sağlığı yazılarımıza devam ediyoruz.. bir önceki yazımızda sedat-muhammed ve bergonova'nın yakalandığı ALS hastalığından bahsetmiştik.. bugün ise ulubatlı kewell'ın zamanında gazetelere "doping kullanıyor ama izinli" diye başlık olmasını sağlayan hastalığı OTOİMMÜN HEPATİT ten biraz bahsedicem.. yine aynı gazetelerde "sır gibi saklanan hastalık" diye yazılsa da liverpool'un transfer ettiğinde bile bildiği bilinen bir gerçek..türkçesi vücudun kendi kendine yarattığı karaciğer tahribatı.. diğer hepatitlerden farklı olarak immünsupresif (yani vücüt için savaşan hücrelerin azaltılması) tedaviye yanıt vermesi klinik açıdan önem taşır.. evet yanlış duymadınız.. bağışıklık sistemi bloke edilerek bu hastalıkla savaşılıyor.. çünkü bu hastalığın sebebi hedefi şaşıran vücudun kendi bağışıklık sistemi.. birçok tedavi seçeneği olmasına rağmen en çok steroid yani kortizon kullanılır.. genelde karaciğer dışı bazı hastalıklarla da beraber olabilir.. harry de bu durum ne seviyede bilemiyorum ama düzenli kortizon kullanmasına rağmen sahada bu direnci ghösterebilmesi gerçekten ayakta değil amutta alkışı hakeder bir durum... hastalığın semptomsuz başlaması veya belirtisiz devam etmesi ilaç kullanmamayı gerektirmez.. çünkü kullanılmayan her ilaçsız gün-ay-yıl hastayı siroza ve karaciğer iflasına götürebilir.. işte böyle bir hastalığı var HAGİ KEWELL'ın.. ama daha bu sebepten dolayı ağldığını, acıların çocuğu moduna girdiğini görmedik.. çünkü o HARRY KEWELL.. son söz olarak hürriyetten aldığım bir paragrafı koyuyorum.. başka da birşey demiyorum..

"BÜYÜK FEDAKÂRLIK
G.SARAY’A geldiği günden beri taraftarın sevgilisi olan, lig ve Avrupa maçlarında toplam 6 gol atan Harry Kewell’ın başta kortizon olmak üzere ağır ilaçlar aldığı, bu nedenle idmanlarda devamsızlık yaptığı ve ağır maç programını da kaldırmakta zorlandığı bildirildi.. Hastalığına rağmen büyük fedakârlık yaparak hemen her maçta forma giymek isteyen Kewell’ın bu ağır tempoya ne kadar dayanabileceği merakla bekleniyor.. "

1 yorum:

Othello dedi ki...

oldu olacak merakla yerine de hevesle yazsalarmis bari