"Futbolun 22 adamın topun peşinden koşması olduğunu düşünmenin, kemanın telden ve yaydan, Hamlet'in kağıt ve mürekkepten ibaret olduğunu söylemekten bir farkı yoktur." J. B. Priestley, The Good Companions, 1928

18 Mart 2009 Çarşamba

filistinde 2 farklı limon ağacı

kitabı okumadan filmi izlemek istemedim çünkü filmin kitaptan uyarlandığını sanıyordum.. fakat filistin topraklarının naranciye özellikle limon konusunda çok verimli oldukları ve bu savaşta limon ağacının bir simge olarak kullanıldığını öğrendim.. hem kitap hem film bütün objektifliğiyle yaşananları gözler önünne koyuyor ve iki tarafa da bi özeleştiri yaptırmayı amaçlıyor..


LİMON AĞACI.. filistin-israil sınırında bir eve taşınan israil savuma bakanı ve ona bağlı gizli servis için evin hemen yanındaki filistinli selma'nın baba yadigarı limon bahçesi tehdit oluşturmaktadır.. limon bahçesindeki ağaçların sökülme kararı sonrası selma ve aşık olacağı avukat ziyad olayı yargıtaya kadara götüreceklerdir.. filmde israilin minik ABD yaklaşımları ve filistinlilerin yoksul yaşantısı objektif bir şekilde vizyone edilmiş ve savaşların halkların değil devletlerin savaşı olduğu dramatik şekilde sunulmuş.. bakanın eşi, ziyad'a tavsiyede bulunan yahudi avukat ve gazeteci gera filistinliler için üzülmekte ve bişeyler yapma çabasında olan israillilerdir.. daha fazla ayrıntıya girmek istemiyorum.. film kurgu-senaryo ve oyunculuk açısından oldukça başarılı.. filmdeki oyuncuların ve teknik ekibin barış adına bu çalışmada yeraldıklarıı bilmek sevindirici..

LİMON AĞACI.. el-ramla'nın savaş sonrası BM kararları ile avrupadan (özellikle polonya ve bulgaristan) gemilerle getirilen yahudilere verilmesinden sonra yurtlarından olan filistinli bir ailenin çocuğu olan beşir'in yıllar sonra evi adına hatırladığı tek şey olan limon ağaçını araması ve ve evin yeni sahibesi dalia ile arasında başayan dostluğu anlatan bir roman tadında yaşanmış bir yaşam öyküsü.. amerikalı ortodoğu uzmanı Sandy Tolan tarafından 10larca ülke gezilerek ve 100lerce kişiyle konuşularak hazırlanmış ve her satırı belgelere dayandırılmış bi kitap.. limon ağacı filmindeki duruma nasıl geliildiğini kronolojik sırayla anlatan ve insanı hayretler içerisinde bulunan hatalar, kıyımlar ve dramlar.. şu an zaten en çok satanlar arasında olması kitabın çapını az da olsa gösteriri bi gerçek.. eğer bu gibi konulara meraklıysanız mutlaka okuyun.. Tolan'ın emeğine saygı duyacaksınız..

Hiç yorum yok: