"Futbolun 22 adamın topun peşinden koşması olduğunu düşünmenin, kemanın telden ve yaydan, Hamlet'in kağıt ve mürekkepten ibaret olduğunu söylemekten bir farkı yoktur." J. B. Priestley, The Good Companions, 1928

24 Şubat 2009 Salı

kıbrıslı mete..

mete adanır.. samsunsporlu mete.. yukarıdaki gazeteye manşeti attıran adam.. şu an onun vefat ettiği yaştayım.. 20 yıl olmuş hatta 1 ay bile geçmiş.. o vefat ettiğinde 7 yaşındaydım.. ama bu kazayı yıllar sonra okuyarak öğrenmedim.. tek kanallı dönemde annemin televizyon başında ağlayışı aklımın bir köşesinde sağlam bi yer edinmiş.. şu an biri samsun lafı etse aklıma nedense hemen mete gelir.. biraz önce de internette bank asya birinci ligi incelerken samsunspor adını gördüğüm anda bu yazıyı yazmaya karar verdim..


kendisi kıbrıslıymış mete'nin.. kıbrısın türkiyede oynayan ilk temsilcisi.. kıbrıs liglerinde estikten sonra ingiltereye üniversite okumaya gider ve orient takımının junior takımına seçtirtir kendisini.. daha sonra reserv takım derken özel izinle A takımla 4 maça bile çıkar.. oyuncuyla profesyonel sözleşme yapmak isteyen orient yönetimi rum kesiminde gerekli belgeleri ister ama bu isimle kayıtlı bir futbolcu olmadığı yanıtı alınır.. orient kariiyeri sona ermiştir..

daha sonra izmir'de düzenlenen 1980 islam oyunlarında ki üstün performansı onu kısa bir süre sonra altaylı yapar.. 4 sezon oynar altayda.. babam hala "ben böyle bir adam görmedim" der onun için.. sonra konya da 2.lig gol krallığı ve daha sonra ismini türkiye'ye ezberlettiren kulüp samsuna gelir.. galatasaray'a son dakikalarda attığı gol ile hem cim bomun hem de beşiktaş'ın transfer listesine girer ama kısa ömrü bu görüşmeleri görmeye yetmez.. o golden geriye kalan yukarıdaki gazete küpürüdür..

ve bir kayseri deplasmanına giderken geçirdikleri kazada hocası nuri, takım arkadaşları tomiç, muzaffer ve şoför asım ile hayata gözlerini yumar..

samsunspor yönetimi hatta konyaspor camiası her 20 ocak'ta bu futbol şehitlerini anar.. aynı kıbrıs futbol federasyonu gibi.. kendisinin ismi kıbrıs'ın en işlek caddelerinden birine, federasyonun antrenman sahalarına, yapılan büyük bir spor kompleksine verilerek yaşatılmaya çalışılmaktadır.. kendisi adına ailesi tarafından yaptırılan bir müze bulunmaktadır..

kendisi kıbrısın tanju çolak'ıydı.. hala da öle..

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Muthis bir yazi.. Mete'yi daha iyi anlatamazdiniz. Ellernize yuregnize saglik. Duygulandim, bir Kibrisli olarak...