"Futbolun 22 adamın topun peşinden koşması olduğunu düşünmenin, kemanın telden ve yaydan, Hamlet'in kağıt ve mürekkepten ibaret olduğunu söylemekten bir farkı yoktur." J. B. Priestley, The Good Companions, 1928

26 Şubat 2009 Perşembe

Futbol dünyasinda ucak kazalari--FC Torino ,Zambiya milli takimi, Colourful 11



Oncelikle, THY ucaginda hayatinda kaybedenlere Allah’tan rahmet, yararilara acil sifalar diliyoruz. 4 sene once , kendim de buyuk bir ucak kazasi olabilecek bir durumdan ucuz kurtuldugum icin, o ani yasayanlarin hislerini anliyabiliyorum..

Bugunku yazimda , ucak kazalariyla tüm ekibini kaybeden FC Torino,Zambia ve Colourful 11 takimlarina deginmeye calisacagim.

3 sene once Torino’ye bir konferans icin gittigimde, FC Torino’nun satis magazasina ugramistim. Orda siyah beyaz bir poster vardi. Gorevliye bu posterdeki takimin basarisini sordugumda, biraz da huzunlenerek, 1949 yilinda ucak kazasinda kaybettikleri takim oldugunu soyledi. Bahsettigine gore , o takim zamaninda gercekten cok gucluymus ve eger bu elim olay olmasaymis FC Torino, bugunku TC Torino olmazmis.

Sonra kaza konusunda yaptigim arastirmayla elde ettigim bilgilere gore, kaza 4 Mayis 1949 da o zamanlar ‘Il Grande Torino’ (Buyuk Torino) diye bilinen FC Torino’yu tasiyan ucak Turin yakinlarinda Superga tepesine carmis, 18 kisi (oyuncu, teknik heyet ve eslik eden spor yazarlari) FC Torino’dan olmak üzere 31 kisi hayatini kaybetmis. FC Torino o zamanlarin ünl¨futbolcusu Xico diye bilinen Francisco Ferreira’nin jubilesi icin karsilastigi Benfica maci icin Lizbon’dan geri dönüyormus.

Bir diger aci olay da 27 Nisan 1993’te 1994 Dunya Kupasi elemeleri icin bir askere ucakla Senegal’e giden Zambiya milli takiminin basina gelmis. Bu olayi bir cogumuz hatirlayacaklardir. Bu yolculukla dikkati ceken nokta ucagin iki kez yakit ikmali icin inmesi ve ilk ikmalde ucakta bir arizanin oldugu tespit edilmesine ragmen yolculuga devam ettirilmesi. Ve sonuc olarak Gabon yakinlarinda sahilden 500m. ileride denize cakilan bir ucakla birlikte sönen hayatlar..Bu kazada da oyuncular ve teknik heyet olmak üzere 18 kisi hayatini kaybetmis , takimda geriye kalan tek oyuncu ise o zamanlar Hollanda’da PSV ‘de oynayan ve maca kendi imkanlariyla giden Kalusha Bwalva..

Bir diger ilginc ve aci olay da Surinam asilli Hollandali futbolcularin basina geliyor. Ve belki de Hollanda futbol tarihinde bir donum noktasi olabilecek bir nokta oluyor.

Oncelikle Colourful 11 ismiyle anilan Surinam asilli Hollandali futbolcularin kurdugu resmi olmayan takimin tarihine bir göz atalim. 1986’da Sonny Hasnoe isimli Surinam asilli Hollandali bir sosyal gönüllü , imkanlari oldukca kisitli, kenar mahallelerde yasiyan Surinam asilli cocuklari bir araya toplayip spor sayesinde ozguvenlerini kazandirmaya amaçlar, ve Colourful 11 ismini verdikleri bir futbol takimi kurarlar. Haziran 1989’da Hasnoe, Surinam’in SV Robinhood takimi ile bir hazirlik maci ayarlar ve bu cocuklarin , bu seyahat icin kuluplerinden izni istenir. Surinam Havayollari PY764 sayili ucak Amsterdam ‘dan havalanir ve inise az kala kaza gecirir. 187 yolcudan 176si hayatini kaybeder. O an ucaktaki tüm Colorfull 11 oyunculari hayatini kaybederler. Kulupleri tarafindan gitmelerine izinleri verilmeyen Ruud Gullit, Frank Rijkaard, Aron Winter, Bryan Roy, Stanley Menzo ve Regi Blinker, bu feci olayi yasamaktan kurtulurlar.

Hayatini kaybeden oyuncular, yaslari ve oynadiklari kulupler;

Hayatini kaybeden FC Torino, Zambiya milli takimi , Colourful 11 oyuncularini ve teknik ekiplerini bir kez daha saygiyla aniyoruz..


Hiç yorum yok: