"Futbolun 22 adamın topun peşinden koşması olduğunu düşünmenin, kemanın telden ve yaydan, Hamlet'in kağıt ve mürekkepten ibaret olduğunu söylemekten bir farkı yoktur." J. B. Priestley, The Good Companions, 1928

17 Şubat 2009 Salı

Italyan tipi taraftarlıktan Ingiliz tipi taraftarlığa


Şimdiki çocuklar çok şanslı, neden mi? Çünkü Türkiye genelinde hakim olan üç büyük kavramı artık tarih oluyor, kendi doğdukları büyüdükleri semtlerin, şehirlerinin değerlerine aşık olmak artık çok daha kolay, daha ilk andan itibaren kendi şehirlerinin takımlarını desteklemeye başlıyorlar, hem de çok büyük bir aşkla.

Buna neden olan faktörler;
artık yeter dedirten istanbul takımlarına yapılan gerek saha içinde gerek tv programlarında yapılan kayırmacılık,
İstanbulun her yönden öncelikli sayılarak antipati kazanması( fay hattı güneyden geçiyor diye davul zurna çalan haber programları, Bursa’nın ki patlıcan sanki),
Digiturk spikerlerinin istanbul takımlarının gollerinde bi taraflarını yırtarcasına çığırması,
Ve artık giderek etkisini yitiren güçlüden yana ol düşüncesi..
Bu etkilerle şehir değerlerine eskisine göre daha çok sahip çıkılması, artan taraftar grupları ve dernekleri,

Gözümle görebildiğim farkı ise Antalyaspor örneğinde yazayım, haftasonu tv ‘den gs.Antalya maçını izlerken tribünlerden sadece Antalya tezarühatları yükselirken, dün akşam Süpersport kanalından gözüme takılan 1990larda oynan fb.Antalya maçında , tribünlerde çok büyük oranda fenerbahceli vardı. Şimdi kimse kalkıp da fenerin antalyada taraftarı daha çokmuş demesin. Artık hangi maç görüntüsüne bakarsak bakalım istanbulluların eskiye nazaran gerçek anlamda deplasman yaşadıklarını söyleyebiliriz. İki takım tutanlar muhakkak halen vardır, ama gelecek başarılarla o da artık tarih olacaktır.

Umuyoruz ki, bu sene Anadolu’nun yeniden diriliş yılı olur, Sıvas ya da Trabzon ipi hakkıyla göğüsler. Artık yayın pastasından daha çok pay alma durumu da yok olur.

Seneye Karşıyaka süper ligdeki yerini aldıktan 3 sene sonra da Göztepe’nin de katılımıyla Türkiye süper ligi on seneler sonra gerçek bir derbi görür.

Hiç yorum yok: