"Futbolun 22 adamın topun peşinden koşması olduğunu düşünmenin, kemanın telden ve yaydan, Hamlet'in kağıt ve mürekkepten ibaret olduğunu söylemekten bir farkı yoktur." J. B. Priestley, The Good Companions, 1928

27 Şubat 2009 Cuma

Gate 7-13-21



Yunanistan futbolunun ‘üc büyükleri” hepimizin malumu Olympiakos, Panathinaikos ve AEK Atina (Yeri gelmisken belirteyim, takimin adini A-E-KA seklinde degil A-EK seklinde soyluyorlar). Bunlari kendi super ligimizle karsilastiracak olursak, Atina’da uzun sure yasamis biri olarak soyleyebilirim ki Olympiakos Fenerbahce, Panathinaikos Galatasaray, AEK de Besiktas olurdu. AEK yine bir cogumuzun bildigi uzere Istanbul kokenli, acilimi da Istanbul Spor Kulubu olan bir takim. Bu ozelliklerinden dolayi , maclarda kendilerine , diger takim taraftarlari bir nevi küfür olarak Türkce “hanim” diye seslenirler. Olympiakos’u FB’ye benzetmemin nedeni, ekonomik yapisi bakimindan en zengin olmasi, ayni FB ‘nin bogazin Anadolu tarafinda olmasi gibi, Olympiakos da Atina’nin sehir merkezinden biraz kopuk, biraz da Kalamis’I andiran Pire semtinden. Panathinaskos’unda GS kadar olmasa da tarihinde hatri sayilir Avrupa basarilari mevcut. AEK’I Besiktas’a benzetmemin nedeni de, ülkede en büy¨k rekabetin OLY-PAO arasinda olmasi, AEK in , bu ‘üc buyukler’ icinde gerek basarilar gerekse sansasyonlar bakimindan J hep ucuncu olarak kalmasi. Atina’da bulundugum sure icerisinde benim de kendilerine sempatim vardi. Nitekim taraftarlarinin buyuk cogunlugunu Istanbul’dan giden Rumlar olusturuyorlar, buyuk bir kismi hala Turk vatandasi.

Gelelim Gate konusuna. Yunanistan’da taraftar gruplari, ugurlu gordukleri stadyuma giris kapisinin adiyla aniliyorlar. Yani en azili, fanatik taraftarlarin kullandigi kapi numarasi , o grubun da ismini olusturuyor. Olypiakos evrensel olarak ugurlu rakam olan 7yi secmis.

Panathinakos da ozellikle Hristiyan dunyasinda ugursuzluk getirdigine inanilan , belki bir inatla 13 rakamini secmisler. Yunanistan’da gecen aylar meydana gelen protesto olaylarinda da Gate 13, liderligi birakmamisti.
AEK in Original Gate 21 hikayesi de bir isyanin oykusu sanki.Burada cumlelerimi Hayatim Futbol dergisi, Mayis 2007 sayisindan aldigim paragraflara birakiyorum:

“AEK'in taraftar profili, diğer takımlara göre farklılıklar gösterir. Yunanistan'ın bu en büyük taraftar organizasyonunun başlangıcı 30 yıl öncesine uzanır.

1975 yılının ortalarında, bir kısım taraftar hem deplasman maçlarında organize olabilmek hem de maddi açıdan güçlenebilmek amacıyla ilk taraftar klübünü kurarlar. Amaç, taraftarlar arasında dayanışmayı arttırmak ve takımı her nerede olursa olsun takip etmektir. İsim olarak stadyumlarının kapısını seçerler: Gate 21.
Bu arkadaş ve taraftar grubu, bugün de halen süregelen hayallerimizi de oluşturmaya başlar zaman içerisinde. Atina'da Agios Nikoleas'ta biraraya gelen bu grup, tüm dışlanmalara rağmen, yavaş yavaş dünya çapında güçlü bir organizasyon için ilk adımları atarlar. Klüp onlar için artık hayatlarının ortak noktasıdır. 1982 yılına gelindiğinde taraftarlar, kuruluş amaçlarını gözden geçirirler ve aslında ilk kuruluş evresindeki ideallerinden saptıklarını farkederler.
Taraftarlar Klübü'nün takımı maçlarda desteklemekten çok kişisel çıkarlar için çalıştıklarını gördüklerinde şüphelerinde haklı olduklarını anlarlar ve yenilenme ihtiyacı hissederler.Onlar için AEK'i desteklememek daha da kötüsü kişisel çıkarlara hizmet etmek imkansız gibidir.
Bu amaçla ilk kuruluş aşamasındaki ideallerini gözden geçirip, "original" fikirlerine dönüş yaparlar ve bugün de bildiğimiz Original "Gate 21" ortaya çıkar. Original 21 taraftar grubu fikirleriyle bir kez daha canlanır. Bütün dışlanmalara ve nefrete rağmen Original 21 ona inananların hayat tarzı haline gelir. Artık AEK nerdeyse Original 21 oradadır.”

Hiç yorum yok: