"Futbolun 22 adamın topun peşinden koşması olduğunu düşünmenin, kemanın telden ve yaydan, Hamlet'in kağıt ve mürekkepten ibaret olduğunu söylemekten bir farkı yoktur." J. B. Priestley, The Good Companions, 1928

19 Şubat 2009 Perşembe

futbol hukuku kongresi madrid'te

futbolun hukuku da varmış diyenler çıkacaktır... olmaz mı be... messi'nin sözleşmede 200 milyon avroyu getiren alır yazıyo, keza kaka',keza ronaldo'nun sözleşmesinde... şimdi bu adamlar gidip başka takıma sözleşme imzalamaya kalkarlarsa nolacak... bu sadece küçük bi örnek... CAS mahkemesi denen bişey var bu aralar bizim takımlarımız gerek del bosque gerek ribery olaylarını taşımışlardı,yani ülkemizde çok popüler... olayı duygusal boyuttan mantıksal ve kanunsal boyuta taşımak lazım... yoksa verilecek her kararda taraflılık söz konusu olabilir... astronomik transfer haberleri yakında çok mahkemeye taşınacak...

işte tüm bu ve benzeri devasa transferlerin masaya yatırılacağı 3. Uluslararası Futbol Hukuku Kongresi, 13-14 Mart tarihlerinde İspanya'nın başkenti Madrid'de yapılacak. kulüp lisans sistemi, sözleşmenin ihlalinin hukuki sonuçları ve küçük yaştaki futbolcuları koruma sistemi üzerine beyin fırtınası yapılacak..

bonservisler problemse benim önerim şu:
bonservis belirleme de kriteler koyalım...
1-oynadığı ülkenin bir puanı olsun
2-oynadığı lig kaçıncı ligse bir puanı olsun
3-oynadığı takımın son 5 sezon ortalamaları alınarak oluşturulacak bir puanı olsun
4-oyuncunun oynadığı mevkiye göre istatistikleri değerlendirilerek bir puan oluşturulsun(forvetse attığı gol, yaptığı asist...kaleci ise yemediği gol... defans ise takımın yemediği gol ve gol,asist gibi katkıları vb)
5-oynadığı maç kadar puanı olsun...

böylece bütün bonservisleri futbol federasyonları belirlesin.. tabi ki çıkacak sonuçlara ellerindeki bütün mantıksal açıklamalarla kulüpler 1 kereye mahsus temyiz edebilsin..

bence bu uygulama hem ülkede eksik olan istatistik tutmayı yeşertecek, hem de sırf büyük takım istedi diye adıyamanspor fiyatı 5'e katlayamayacak.. (çok iyi hatırlıyorum uğur inceman ı zamanında beşiktaş istemişti grüther furt mudur nedir deli para istemişti, ertesi yıl vestel manisa'ya neredeyse sudan ucuza satmışlardı)
biz konuşuyoruz ama bizi dinleyen yok o ayrı...

Hiç yorum yok: