"Futbolun 22 adamın topun peşinden koşması olduğunu düşünmenin, kemanın telden ve yaydan, Hamlet'in kağıt ve mürekkepten ibaret olduğunu söylemekten bir farkı yoktur." J. B. Priestley, The Good Companions, 1928

7 Mayıs 2009 Perşembe

the football factory


yıllardır aklımda olup ta yeni izleyebildiğim bir film the football factory.. john king in aynı romanından uyarlanmış ve londra sokaklarındaki holiganizmi anlatıyor.. neyi niçin yaptığını bilmeyen ama onu yaptığı için çok mutlu olan keş-piskopat-ırkçı-uyuşturucu bağımlısı ve alkolik chealse holiganlarının özellikle milwall taraftarları ile girdikleri sokak dövüşleri filmde gözümüze çarpan en büyük ayrıntı..
1990 larda izmir atatürk stadında ortada kanalvari i yapıya işerdik.. ingilizlerin hala o yapılara işer görmek beni açıkcası şaşırttı.. kıçlarını silmediklerini bilirdim ama bu yine de bana komik geldi..


filmin bir sahnesinde tarihten kesitler sunulduğunda sarı kırmızılı insanlara saldırıyorladı.. bi an la bizimkiler olmasın dedim içimden ama tarihte göztepenin chealse ile maç yapmışlığı yok..:)
bizim en fanatiğimizin bile bu manyakların yanında melek kadar duru kaldığını söyleyebilirim.. sevgilisi adama cumartesi annem-babam seninle tanışmek için londraya geliyor diyor.. adam pazar görüşelim diye yanıtlıyor.. hatun pazar kardeşime gidecekler biliyorsun ancak 2 ayda bir geliyorlar diye ekliyor.. adam ise "sen chealse nin milwall il eşleşme ihtimalininden haberin var mı? kuyruklu yıldız görmen kadar nadir bi durum bu" diyerek kestirip atıyor.. yemeğe gidiyor gitmesine ama tuvalette kokaini çektikten sonra, basıyor küfrü kayınpedere ve kaçıyor maça..
başrol oyuncusu ise milwall taraftarlarından yediği dayaktan sonra komaya giriyor ve dedesinin telkinleri ile kendi kendine soruyor "değdi mi tom?" cevap ne mi? "değdi tabi ki"

Directed by
Nick Love
Produced by
Allan NibloJames Richardson
Written by
John King (author) (novel)
Starring
Danny Dyer
Neil Maskell
Dudley Sutton
Music by
Ivor Guest
Cinematography
Damian Bromley
Editing by
Stuart Gazzard
Distributed by
Vertigo Films
Release date(s)
May 14, 2004 (UK)
Running time
91 min. (approx.)
Country
United Kingdom
Language
English
Budget
£500,000
imdb point:6.9

Hiç yorum yok: