"Futbolun 22 adamın topun peşinden koşması olduğunu düşünmenin, kemanın telden ve yaydan, Hamlet'in kağıt ve mürekkepten ibaret olduğunu söylemekten bir farkı yoktur." J. B. Priestley, The Good Companions, 1928

14 Temmuz 2010 Çarşamba

Haftasonu Barcelona

Geçtiğimiz Cuma yani Dünya Kupası finalinden iki gün önce İspanya Anayasa Mahkemesi Katalonya'nın geniş özerklik hayalini reddetti. Bu bir anlamda kendi milli takımı olma anlamına da geliyordu. Bu sebeple çok üzülen katalanlar cumartesi günü sokaklardaydılar. 1 milyona yakın katalan bu kararı protesto etti.

İşte protestonun kareleri:(hürriyet.com'dan alınmıştır)

Hepimizin bildiği üzere pazar gecesi İspanya Barcelona iskeleti sayesinde maçı kazanır, ve Barcelona kentinde insanların 3/4 ü bu maçı izler. Onlardaki gurur mu yoksa başka bir duygu mu bilemiycem ama Basklılar gibi ulaşmaya çalıştıkları noktalar için terör yerine barışçıl yolları denemeleri her zaman bende sempati uyandırmıştır. Kupa sonrası meydanlara dökülmeleri belki ne olursa olsun bizim şu anda çok ta algılayamadığımız monarşiye yani krala bağlılık mıdır biraz önce bahsettiğim gibi evlatları ile gurur mudur bilemiyorum. Diğer özerk bölgelerin takımları gibi milliyetçilikten öte bir tutum içine(YOKSA LİG MAÇLARINDA İSPANYA MARŞINA SAYGI DUYMADIKLARI DA BAŞKA BİR GERÇEK, O YÜZDEN MİLLİYETÇİLİKTEN ÖTE KAVRAMINI KULLANDIM) hiç bir zaman girmemiş bir Barcelona takımı Katalan olmayan bir İniesta'yı ve şimdilerde David Villa'yı çekinmeden bağrına basmıştır. Bu nasıl bir ironidir, ironi midir bilemiyorum ama Katalonya galiba futbol ile siyaseti birbirine çok da fazla karıştırmıyor.

Hiç yorum yok: