"Futbolun 22 adamın topun peşinden koşması olduğunu düşünmenin, kemanın telden ve yaydan, Hamlet'in kağıt ve mürekkepten ibaret olduğunu söylemekten bir farkı yoktur." J. B. Priestley, The Good Companions, 1928

15 Temmuz 2010 Perşembe

Guti, Yunanistan ve Turkcell Süper lig


Guti transferi gol yollarında bir önceki sezonuna göre öyle böyle olmayan bir sıkıntı yaşayan Beşiktaş'a panzehir niteliğinde aslında. 1 sene futbola ara vermiş Delgado, Aklı hala Antep baklavasında kalmış Tabata, gol atmayı hatırlamayı bile unutmuş Nobre'den sonra lider ofansif ortasaha oyuncu ihtiyacı beliren Beşiktaş Rijkaard örneğinde olduğu gibi ismi büyük hocanın yanına ismi büyük oyuncuları getirmeye başladı. Duyumlara göre Raul'un da işi bitirilmiş galiba. Son ana kadar bu iki oyuncunun Yunanistan Ligine gideceklerini düşünsem de gelişlerine Galatasaraylı olarak çok sevindim. Emeklilik günlerine hazırlık yapsalar da ligimizin kalitesini arttıracak, güzel anlar yaşatacaklarını düşünüyorum.

Gelelim konumuza. Potansiyeli büyük liglerde Avrupa ortalamasında söz sahibi oyuncuların çok para kazanmayanları da var. Mesela Ledesma Lazio'ya yıllık ücretini 1.5 milyon euro'dan 1.8 e çıkarabilmek için rest üstüne rest çekiyor. Aynı oyuncuya Türkiye'de 3-3,5 milyon euro verecek birçok takım var. Ama vitrinde kalma isteği, hala çok daha büyük takımlara gidebilme umudu liglerindeki vasat takımlarda idame etmelerinin sebebi sanırım.

İş böyle iken Guti, Raul gibi artık gelecek kaygısı kalmamış son bir heyecan arayan oyuncuların takımlarında aldıkları astronomik ücretleri İtalya, İspanya ve İtalya gibi liglerde alamayacakları aşikar. Bu oyuncular da isimlerini Türkiye ve Yunanistan gibi ülkelere getirebilme adına ya aldıkları ücret veya yakını bir meblağa imza atıyorlar. Eskiden bu paralara bile gelmezlerdi. İşte işin sırrı da biraz takımların emanet edildiği hocalarda sanırım.

İşta örnekler:
1- Olof Mellberg Olympiakos
2- Luciano Galetti Olympiakos
3- Lua Lua Olympiakos
4- Raul Bravo Olympiakos
5- Gilberto Silva Panathinaikos
6- Djibril Cisse Panathinaikos
7- Sidney Govou Panathinaikos
8- Harry Kewell Gs
9- Milan Baros Gs
10- Q7 Bjk
11- Elano Gs
12- Ernst Bjk vb.

Bu oyuncular en az 2 milyon (2-4) euro ya oynuyorlar, İspanya ve İngiltere gibi yüksek vergilerin olduğu İtalya gibi süper starlara bu ve daha yüksek ücretlerin verildiği liglerde bu paraları almaları çok zor. Vermezler.

Bize de takımlarımız bütçesi batarsa batsın demek ve bu yıldızları getirdikleri için teşekkür etmekten başka birşey düşmüyor. Beşiktaş'ın bu satırlaır yazarken borcu 200 milyon ytl civarında olduğunu da belirtmek isterim.

Hiç yorum yok: