"Futbolun 22 adamın topun peşinden koşması olduğunu düşünmenin, kemanın telden ve yaydan, Hamlet'in kağıt ve mürekkepten ibaret olduğunu söylemekten bir farkı yoktur." J. B. Priestley, The Good Companions, 1928

22 Nisan 2009 Çarşamba

man on wire "TELDEKİ ADAM"


11 eylül saldırıları ile tarih olmuş Dünya ticaret merkezi İKİZ KULELER arasına tel çekerek akrobasi yapan ip cambazı philippe petit in ve bu organizasyonu hazırlamasına yardımcı olan kankalarının belgesel tadında hikayesi.. kimi zaman arşivlerden çıkartılan fotoğraflar, çoğu zaman röportajlar ve biraz da canlandırmayla james marsh tarafından yönetilmiş hayretler içerisinde izleyeceğiniz bir hikaye.. en iyi belgesel dalında sundance ve oscar almasıyla izlenmesi gerekenler listesinde üst sıralara tırmanmış bir yapıt.. oyuncularının fransız, olayın amerika topraklarında geçmesine rağmen hikaye ingilizler tarafından beyaz perdeye taşınmış.. 

nasıl mı? 
Soul şarkıcısı Marvin Gaye ve kral Elvis Presley üstüne 1990’lı yıllarda çektiği belgesellerle ve The King (2005) adlı ilk kurmaca filmiyle adını duyurmuş, İngiliz yönetmen James Marsh’ın Philippe Petit’nin anılarını yazdığı Bulutlara Erişmek adlı kitabından yola çıkıp Petit’nin ince ince, bütün ayrıntılarını önceden tasarlayıp planladığı bu benzersiz masalsı performansını irdelemiş ve sinemaya taşımış..

philippe petit ve arkadaşları önce notre dam katedralkine daha sonra sidney liman köprüsüne tellerini gerip gösterilerini yaparlar.. aslında amaç ikiz kulelere antrenmandır.. bütün maceraların sonu karakolda bitmektedir.. ve kavgacı-komplocu amerikan toplumu hemen olaya "neden böyle birşey yaptınız? amacınız neydi? neyi protesto ediyorsunuz?" hiç amaçları yoktu.. varsa da aşağıda yazacağım polis memuru demeci herşeyi güzelce özetliyor zaten..

ikiz kulelerde akrobasi yaptığını duyup onu gözaltına almaya gelen polis memurlarından birinin dediklerini yazıp daha fazla film hakkında renk vermeden yazımıza son verelim..

"bu insanın hayatında bir kez görebileceği birşeydi"

Directed byJames Marsh
Produced bySimon Chinn - Wall to Wall
StarringPhilippe Petit
Music byJosh Ralph (title theme)
Michael Nyman
CinematographyIgor Martinovic
Editing byJinx Godfrey
Distributed byMagnolia Pictures (US) Icon (UK) Madman (Australia) Diaphana (France)
Release date(s)Sundance Film Festival:
January 222008
United States:
July 152008
Australia:
October 162008[1]
Running time90 min.
CountryUnited Kingdom
LanguageEnglish, French

Hiç yorum yok: