"Futbolun 22 adamın topun peşinden koşması olduğunu düşünmenin, kemanın telden ve yaydan, Hamlet'in kağıt ve mürekkepten ibaret olduğunu söylemekten bir farkı yoktur." J. B. Priestley, The Good Companions, 1928

5 Ağustos 2010 Perşembe

Istanbul-Bern maci













Bern, Isvicre'nin baskenti, ama uluslararasi ortamda, Zurih ve Cenevre kadar esamesi okunmayan bir orta Isvicre sehri..

Sokaklari, burokrasi kokuyor, binalari soguk, Almancalari burokrasinin de etkisiyle belki, en anlasilir sivede..Insanlari, normal bir Isvicreli'den bir kat daha soguk,

oyle bir kentin takimi iste bu Young Boys..Fenerbahce maci, biz Isvicredeki Turkler icin, hatta, Fenerbahceyi sevmeyen Turkler icin bile ayri bir onem tasiyordu. Cunku, Isvicre halki, istedginiz kadar yuksek tahsilli olun, kulturlu olun, buyuk cogunlugu sizinle yakin dostluk kurmaktan kacinan insanlardan olusmakta, gerci kendi aralarinda da bir dostluktan bahsetmek biraz guc..O yuzden, buraya entegre olmak, diger ulkelere gore hatta Almanya'dan da guc..Almanya da size cok yakin dostlar edinebilir, size nefret eden irkcilarla karsilasabilirken, Isvicre'de herkes notr dur, belli bir mesafeyi herkese karsi koyarlar..

Iste boyle bir ulkede yasayan biri olarak, kendi ulkemizden gelen bir takimin basarisi, bir kat daha onem arz ediyor, cok bilmisler ulkesini futbol alaninda da olsa at etmek, bize ayri bir gurur, keyif verdigi muhakkak..Nitekim EURO 2008 de stadyumda Turkiye nin Isvicre ve Cek Cum, maclarinda ve aldigim hazzi, olene kadar unutmam imkansiz, sonrasinda isyerinde, milli formamla etrafta dolasirken yasadigim his, bulutlarin ustunde yurumekle esdegerdir sanirim..

Iste bu nedenlerden dolayi, cok onemliydi, Bern-Istanbul maci..Fenerbahce yapacagini yapti, bize bu sIkIcI ortamda, yasatacagi bu hazzi cok gordu, simdi burda gazete mansetleri, Turkleri nasil alt ettiklerini yazan haberlerle dolu, spor manseti degil, dogrudan birinci sayfadan manset bunlar..

Tabi, Fenerbahce'yle hicbir alakam olmayan ben icin, mac hakemin bitis duduguyle bitti, alamadiklari galibiyete uzulsem de yenilgilerine elbette uzulmedim..Yolun acik olsun Fenerbahce..

Simdilik Zurih'ten bu kadar..


Hiç yorum yok: