"Futbolun 22 adamın topun peşinden koşması olduğunu düşünmenin, kemanın telden ve yaydan, Hamlet'in kağıt ve mürekkepten ibaret olduğunu söylemekten bir farkı yoktur." J. B. Priestley, The Good Companions, 1928

30 Kasım 2009 Pazartesi

2 tarihi roman: Yavuz ve Abdülmecit


"Yavuz" Okay Tiryakioğlu'nun "Kuşatma 1453" romanından sonra kaleme aldığı son anı-roman. Gotik romanlardan tarihi romana geçişini kitabın önsözünde "küçüklüğümde hep kendimi onların yerine koyardım" diyerek açıklayan yazar 1 günde bitirilecek, 1 sonraki sayfanın merak uyandırdığı ve tarihin bize anlatmadılarını akıcı bir şekilde aktarmış ve yazdıklarını tamamen belgelere dayandırmış. Yavuz Sultan Selim'in Şah İsmail çekişmesi ve Memluk Devletine son verişi en ince ayrıntılarıyla aktarılmış. fakat bu uğurda kardeşlerini ve en yakın arkadaşlarının kellelerini almaktan çekinmemiş şair Yavuz'un hikayesi.


"Abdülmecit" ise büyük usta Hıfzı Topuz'un eseri. Bugün Mehmet Topuz'dan bahsetmiştik biraz ama onun aksine Hıfzı olanın kariyeri başarılarla dolu :) Üstelik bu romanı 85 yaşında yazması büyük saygı uyandıran bi durum. Abdülmecit'i anlatmayı seçmesinin sebebini padişahın kısa yaşantısına birçok olayı sığdırması ve halkımız tarafından çok fazla bilinmemesi. Bu iki kitabın yazarlarına bakmasanız aynı kişi tarafından yazıldığı kanaatine varabilirsiniz. Tiryakioğlu'nun genç yaşını göz nüne aldığımızda yeni bir Hıfzı Topuz geliyor diye sevinmememk elde değil.

Tarihe birazcık ilgi duyanlar bence mutlaka bu iki şaheseri okumalı. Okunuyorlar galiba ki en çok satanlarda ikisini de görmek mümkün.

Hiç yorum yok: