"Futbolun 22 adamın topun peşinden koşması olduğunu düşünmenin, kemanın telden ve yaydan, Hamlet'in kağıt ve mürekkepten ibaret olduğunu söylemekten bir farkı yoktur." J. B. Priestley, The Good Companions, 1928

8 Temmuz 2012 Pazar

Tabi ki Galatasaray ile başlıyoruz.. Hamit Meselesi..


Son 1 sene blogumuzun hatta diğer bütün blogların yazarlarının içinden bir satır yazmak gelmedi. Malum şike süreci, play-off dayatması, kendi günlük stresimiz ve hayat kaygımız bu arayı zorunlu kıldı.

Bu zaman siliminde sekobarbital  (yani ben) baba oldu. Demirakis doktorasını bitirdi, uğur İstanbul’a yerleşme kararı verdi , seralple ise yine İstanbul’da uzmanlık eğitimine başlayacak, Galatasaray şampiyon oldu, Göztepe yerinde saydı, Pazar Ligi’nde Papazlar bir yarı-final bir çeyrek-final oynadı, ben ise üst üste iki kez gol kralı olma mutluluğunu yaşadım.  Bizler için işler biraz yoluna girdi gibi. Peki ülke futbolu içinde bulunduğu kaostan Ali Cengiz Oyunları ile mi kurtulacak? Bir günde değiştirilen 58. Madde ve Ağustos ayındaki etik kurul raporlarından UEFA’nın haberi yok mu?


Bu sorunun cevabını aramıycaz tabi ki, zıt cevapları o kadar körü körüne savunanlar var ki, yapacağımız en fazla yine diğerlerinden çok da farklı olmayan bir tartışma başlatmak olur.

Malum transfer dönemi . Galatasaray ile Assaidi, Burak ve Hamit’in ismi anılıyor. Hamit için Fenerbahçe de devreye girmiş, Assaidi faks yolu ile imzalamış, Burak için Trabzonspor’a jest olsun diye 2 milyon euro fazladan para ve oyuncu takası öneriliyormuş falan filan.


Futbol adına ne kadar kısır bir dönem olsa da Medya için haber bulma telaşının olmadığı aşikar. Aynı gazetenin verdiği bir haberi ertesi gün kendisinin yalanlamasına bile şahit oluyoruz. Aynı gzete “Hamit Cim Bom’da” manşetini 2 hafta önce atmışken, bugün “Hamit Fener’de” yazabiliyor. Ben sadece NTVSPOR takip ediyorum, çünkü 1.elden olmayan bir bilgiyi kesinlikle paylaşmıyorlar ve resmiyete dökülmeden bir transferi oldu gözüyle yayınlamıyorlar. Tamamen tarafsız Rıdvan Dilmen maç aralrı hariç tabi ki.


Hamit kime imza atar bilemem ama oynadığı takımlarda, ki buna Schealke de dahil, hiçbir zaman takımının banko oyuncusu olamamış, Bayern Münih ve Real Madrid’te sadece kulübeyi zenginleştime adına yapılmış bonservisi elinde bedava futbolcu transferidir. Hamit’in sözleşmesi devam etseydi onu ne Bayern ne de Real almazdı.

Hamit’in mevkisi nedir diye sorsak? Sağ bek, sağ iç, sağ açık, ya da bir maç zorunluluktan oynatıldığı sol ön?  Dayanıklılığı ne oranda? Hızı soru işareti? Patlaması?

Real Madrid’te 2,2 milyon euro kazanan bir oyuncunun Türkiye’den 3,5 milyon istemesinin altında menejer oyunlarının olduğu anlamak için medyum olmaya gerek yok? Aynı şekilde bu paranın oyuncusu olmadığını da.
Bu benim yorumum değil,sizlerle sadece istatistikleri paylaşmak istiyorum.

Schaelke döneminde sezon başı ortalama 28 maça çıkmış Hamit ve sezon başına sadece 2 gol atmış. Bayern Münih’te ise ortamala 15 maça çıkmış ve attığı gol sayısı 7. Real Madrid le 5 maçta boy göstermiş  ve 1 gol atmış. Bu rakamlara yedek kulübesinden gelip girdiği maçlar da dahil. Gol sayıları onun ofansif gücünün bir göstergesi ne kadar olabilir, tartışılır fakat asist sayıları da gol sayılarından fazla değil.

Bayern Münih ve Real Madrid’in lig ve kupalar dahil ortalama senede 55 maç yaptığını belirtecek olursak Hamit son 5 senesinde kulüpler bazında çok ta üst düzey maç oynamadı. Artık bazılarımız o kadar işi abarttık ki Hamit’in İniesta’ya attığı çalımla bile övünür olduk. O maçta sağ bek oynamıştı, 1 yerinde orta dışında 10 üzerinden 6 lık bir performans sergilemişti. Nuri gibiüstünde durulacak yaşı da çoktan geçti. Nihat’ın dönüşü için yıllık 3,5milyon euroyu gözden çıkaran ve uzun vadeli kontrat yapmış olan Beşiktaş’ın pişmanlığını hatırlamak için çok da uzaklara gitmeye gerek yok.

Hamit’in Galatasaray’a çok fazla vereceği bişeyler olduğunu düşünmüyorum. Milli takımda her yenilgi sonrası  takım arkadaşlarını suçlayan birinin takımdaşlığı konusunda ciddi şüphelerim var. 4-4-2 den vazgeçeceğini düşünmediğim Galatasaray’da kendisini koyacağım bir mevki  de bulamıyorum. Özellikle Umut ile anlaşılmış, Necati ile sözleşme uzatılmış ve Burak geldi gelecekken.

Takımdaki ekonomik dengeleri bozmayacaksa ve zaman zaman yedek kalmayı dert etmeyecekse de bu şartlarda 18 kişilik kadroda bulunsa çok da fena olmaz. O da ayrı mesele.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

assaidi yerine mcgeady almayı(takımından ayrılmak istiyor) neden kimse düşünmüyor onu anlamıyorum

Adsız dedi ki...

Cok fazla kendi fikirlerini empoze etmeye calismissiniz hocam.. İyi yaptigi hicbirseymi yok sahada.. Real madrid bile olsa 2.2 yedek klubesi icin werilmez.. Dewam etmek isterdim ama cok tarafli oldugun icin bir anlami yok... (M.B)